Hoe zeeaquaria in elkaar steken

Zeeaquaria

 

Zeeaquaria zijn een van de meest voorkomende soorten aquaria voor huisdieren. Ze variëren van eenvoudige glazen schalen tot uitgebreide opstellingen met alles van levend steen en zand tot een echt marien ecosysteem. Er zijn veel verschillende factoren die meespelen bij het bouwen van een succesvol zeeaquarium, van het ontwerp van de bak en het filtersysteem, tot het type en de grootte van de vissen die je erin moet houden. Dit artikel beschrijft in detail hoe een normaal zelfgebouwd zeeaquarium in elkaar zit.

De tank

Het belangrijkste onderdeel van een zeeaquarium is de bak zelf. Het aquarium is meestal van glas, hoewel er een groeiende trend is om aquaria van acryl te gebruiken. Het glas dat voor zeeaquaria wordt gebruikt moet van het type III zijn, een zeer sterk type aquariumglas. Dit is belangrijk omdat het bestand is tegen de immense druk van de zee, en ook omdat het veel minder snel barst of versplintert bij normaal aquariumgebruik. Als u een stap verder wilt gaan, kunt u ook aquariumglas type I nemen, dat nog sterker is en tot op moleculair niveau beter bestand is tegen barsten. Er zijn nog een paar andere dingen die u in overweging moet nemen bij het kiezen van een aquarium. Het eerste is de grootte. Veel artikelen zullen u vertellen dat een bak van 5 tot 10 liter de perfecte maat is voor een zeeaquarium. Dit is waar in termen van het volume van de tank, maar het is eigenlijk de oppervlakte van de tank die belangrijk is. In het algemeen werkt een klein aquarium even goed als een groter. De enige echte factor is dat een bak van 5 liter in de meeste standaardkasten past, terwijl een bak van 10 liter veel meer ruimte in beslag neemt.

Het volgende punt van overweging is de hoogte van de tank. Idealiter is de hoogte van de tank even hoog als de hoogte van de kasten waarin de tank komt te staan. Deze maat is niet erg belangrijk bij het kiezen van een tank, maar het is iets om in gedachten te houden.

Het laatste waar u rekening mee moet houden is de breedte van de tank. De breedte is belangrijker dan de hoogte, omdat u niet wilt dat de lengte van de tank uw opties beperkt bij het kiezen van vissen. U wilt dus waarschijnlijk de breedte van de bak op minimaal 4 meter houden, wat in de meeste standaardkeukens past.

Het verlichtingssysteem

Verlichting is waarschijnlijk het op één na belangrijkste onderdeel van je aquarium. Het soort verlichting dat je aquarium zal hebben is enigszins afhankelijk van de grootte van het aquarium. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het aquarium, hoe krachtiger de verlichting moet zijn. Er zijn een paar verschillende soorten verlichting die kunnen worden gebruikt in zeeaquaria. Deze omvatten TL-verlichting, LED-verlichting, en halogeen verlichting systemen.

In termen van TL-verlichting, zijn er 2 verschillende soorten die u kunt gebruiken. De eerste is het "canister"-type, dat gebruik maakt van een TL-buis en een voorschakelapparaat om de hoeveelheid elektriciteit die naar de buis wordt gestuurd te regelen. Deze zijn zeer gangbaar en goedkoop in aanschaf. Het tweede type is het "onderdompelbare" type. Deze zijn een stuk duurder, maar hebben geen aparte ballast nodig en gaan minder snel stuk.

LED-verlichting vervangt snel fluorescentie als het meest populaire type verlichting in zeeaquaria. LED-verlichtingssystemen voor zeewateraquaria gebruiken veel blauwe LED's voor het kleurenspectrum en veel rode LED's voor het warmteproducerende spectrum. Dit betekent dat de blauwe LED's een witblauw licht kunnen produceren dat wordt gebruikt voor aquariumdecoratie, terwijl de rode LED's een rood licht produceren dat wordt gebruikt voor plantengroei.

Halogeenverlichting wordt in een zeer klein aantal aquaria gebruikt. Dit komt vooral omdat het erg duur is in aanschaf, en veel UV-straling produceert die de koralen in het aquarium kan beschadigen.

Het meegeleverde filtersysteem

Naast het verlichtingssysteem en het aquarium is het volgende belangrijke onderdeel van uw zeeaquarium het filtersysteem. Dit zal meestal een extern powerfilter systeem zijn, hoewel er ook enkele interne filters zijn die het bekijken waard zijn. Het belangrijkste voordeel van een extern filter is dat het een grotere waterstroom aankan dan een intern filter. Externe filters vergen veel onderhoud en aandacht, dus moeten ze alleen worden gebruikt in zelfgebouwde installaties die ze regelmatig in de gaten kunnen houden.

Een klein extern stroomfiltersysteem kan worden aangedreven door een stroomkop of een dompelpomp. Een intern stroomfiltersysteem kan worden aangedreven door een kleine interne stroomfilterpomp of een kleine externe stroomfilterpomp. Tot de interne filters behoren mediafilters zoals biofilters en trickle filters.

De grootte van het filtersysteem wordt bepaald door de ruimte die je in je aquarium hebt. Een klein filtersysteem dat buiten het aquarium kan worden gehouden, kan worden gebruikt voor kleinere aquaria en vissen.

Conclusie

Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen te begrijpen hoe een zeeaquarium in elkaar zit. Zeeaquaria zijn fascinerend, en ze zijn een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de wonderen van de oceaan. Dit artikel zal je helpen een succesvolle opstelling te bouwen, en geeft je ook inzicht in hoe een normaal zeeaquarium in elkaar zit.